Venkel

Waarvoor is venkel goed?

Botanische naam: Foeniculum vulgare

Venkel is een veelgebruikte plantaardige, kruiden- en geneeskrachtige plant.

Het werd eerst gevonden in Zuid-Europa en de Middellandse Zee. Het is een kruidachtige plant met een milde, karakteristieke drankgeur en aroma. Venkel bestaat uit drie delen, elk met zijn eigen unieke waarde: de knapperige bolvormige lichtgroene wortel, de gevederde frondjes die lijken op wortelen en de zaden die rijpen in de boterachtige bloemen van de plant. Essentiële venkeloliën zorgen voor verlichting in de maag en maken thee van venkelzaden, dit wordt gebruikt bij slangbeten, insectenbeten, voedselvergiftiging en kunnen gunstig zijn voor keelpijn.

Gezondheidsvoordelen van venkel

Vitamine C is de meest actieve vitamine in venkel (17% van het dagelijkse gebruik) en heeft de kracht om vrije radicalen te bestrijden die schade in het lichaam veroorzaken, in de vorm van ontsteking die kan leiden tot artritis. De belangrijke vitaminen en mineralen in venkel zijn kalium, elektrolyt die de bloeddruk en foliumzuur bekampt waardoor de potentiële gevaarlijke moleculen in een verdraagbare vorm worden omgezet.

De vezels in venkel zorgen voor een evenwichtig cholesterolgehalte, bindt water en helpt bij het spoelen van kankerverwekkende stoffen uit de darm of om kanker te voorkomen. De voedingsvezels worden Ondersteund door mineralen zoals mangaan, calcium, ijzer, magnesium, fosfor en koper. De venkelknollen bevatten een aantal belangrijke vitaminen zoals pantothensuur, pyridoxine (vitamine B6), niacine, riboflavin en thiamine. Deze antioxidanten hebben de kracht om infecties af te weren en de veroudering en degeneratieve, neurologische ziekten in grote mate te weerstaan.

Maar de belangrijkste voedingsstof in deze groenten kan anethol zijn, een component in de essentiële olie van venkel die een krachtig middel voor kankerbestrijding zou kunnen zijn.

 

Voedingsstoffen tabel Venkel

Een kopje gesneden Venkel (87 g) bevat:

Calorieën                                           27

Koolhydraten                                    6 g

Proteïne                                           1 g

Vezel                                               3 g

Net als de meeste plantaardige voedingsmiddelen is de venkel niet alleen populair in de keuken, maar ook in de voedingsfysiologisch waardevol. In de Middellandse Zee en de Italiaanse keuken heeft Fennel een naam voor zichzelf in de wereld van vlees en aardappelen gemaakt.

 
0
0
0
s2sdefault