Tijm

Botanischer Naam: Thymus vulgaris

Tijm werd al genoemd in geschriften in de eerst eeuw van onze chronologie. Bij de Grieken voegde ze wierrook toe aan tijm om de geest te stimuleren. Maar in de middeleeuwen herkende men al de genezende werking van tijm met hoesten, astma en ademhalingsstoornissen. Tijm is veelzijdig, het kan gebruikt worden voor smaak toe te voegen aan voedsel maar wordt ook gebruikt in zeep, tandpasta, cosmetica, parfum en antibacteriële crèmes

 

Gezondheidsvoordelen van tijm

Tijm is goed toe te passen bij verschillende zaken. Het wordt gebruikt bij: aroma therapie, als potpourri, tegen motten, voor zalven die infecties bestrijden, tegen de hoest, als mondspoeling en bij keelontsteking. Tijm is bekend als een slijmoplossend middel en is een bijzonder geneesmiddel voor de ademwegen, bijvoorbeeld voor bronchitis. (Je kan je eigen hoestmiddel maken. Met een eetlepel de tijm kleinmaken en dan met honing mixen en het dan dagelijks innemen). Tijm is heel gezond, het is een uitstekende bron van van vitamine C (75% van de aanbevolen dagelijkse inname), vitamine A (27%), vezel (16%), riboflavin, ijzer (27%), koper en mangaan (24%), 11% van Calcium en mangaan.

Bovendien zijn er ook sporen van vitamine B6, foliumzuur, fosfor, kalium en zink zijn aanwezig. De oliën in tijm bevatten carvacolo, borneol, geraniol en vooral thymol, met krachtige antiseptische en antibacteriële eigenschappen. Studies tonen aan dat tijm gezonde vetten in de cellen aanzienlijk kan verhogen en zelf het DNA-gehalte in de nier, hart en hersenen van de celmembranen kan verhogen. Deze combinatie van eigenschappen in de oliën kunnen zelfs kanker voorkomen .

 

Voedingstabel tijm 

Een ons (28 g) gesneden tijm bevat:

 

Calorieën                                 28

Koolhydraten                           7 g

Proteïne                                  2 g

Vezel                                      2 g

 
0
0
0
s2sdefault