Spinazie

 

Waar is spinazie goed voor?

Botanische naam: Spinacia oleracea

Spinazie is een groene kruidachtige plant die waarschijnlijk afkomstig is uit Perzië.

Spinazie kan rauw worden gegeten, in salades of gestoomd. Je kan het ook goed laten bevriezen, en zo kan je er het hele jaar door gebruik van maken. De Duitsers verbruiken jaarlijks 800 g per individu, de Amerikanen 2,5 kg van deze gezonde groente. Dit is vier keer meer dan 40 jaar geleden.

 

Gezondheidsvoordelen van spinazie

Spinazie is laag in vet en heeft weinig cholesterol. Het heeft overvloedig niacine, zink, kalium, koper en mangaan, evenals eiwit, vezel, vitaminen A, C, E en K, thiamine, vitamine B6, foliumzuur, calcium, ijzer, magnesium en fosfor. Met andere woorden, het is vol met veel gezonde ingrediënten die je lichaam goed zullen doen! Tal van flavonoïden in de spinazie zijn antioxidanten om de cholesterol te beschermen tegen oxidatie en je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen, vooral in de dikke darm. Het foliumzuur in de spinazie is goed voor uw hart- en vaatstelsel, de magnesium helpt om de bloeddruk te regelen.

Studies hebben ook aangetoond dat spinazie goed is voor de hersenfunctie, het geheugen en de mentale duidelijkheid. Om het rijke ijzergehalte van spinazie tijdens het koken te krijgen, moet u wat citroensap of azijn toevoegen.

Voedingstabel

Een kopje spinazie (30 g) bevat:

Calorieën                            7

Koolhydraten                    1 g

Proteïne                           1 g

Vezel                               1 g (8% van de dagelijkse vereiste)

Natrium                       24 mg (2% van de dagelijkse vereiste)

Kalium                       167 mg

Magnesium                23,7 mg

Calcium                     29,7 mg

Folium                        58,2 mg

Betaine                        165 mg

Studies over spinazie

Door de hoge inhoud van DDT (dichloordifenyltri-chloroethaan) moet u proberen om alleen biologische spinazie te kopen.

DDT is een bekende oorzaak van kanker, geboorteafwijkingen en voortplantingsschade. Hoewel DDT in 1972 in de VS verboden was, werd het nog steeds in ontwikkelingslanden geproduceerd en geëxporteerd, meestal om de malaria die door muggen wordt overgedragen te bestrijden. Planten die werden geïmporteerd en gebruikt in de VS waren in staat om significante hoeveelheden DDT te detecteren.

0
0
0
s2sdefault