Saffraan

Waarvoor is Saffraan goed?

Botanische naam: Crocus sativus

Saffraan is een krokussoort, die in het najaar violette bloemen laat zien. Saffraan behoort tot de familie Iris en wordt al meer dan duizend jaar gebruikt. Bij medische behandlingen zoals hoest, verkoudheid, maagklachten, slapeloosheid, baarmoeder bloedingen, roodvonk, hartproblemen en een opgeblazen gevoel. De waarde van saffraan wordt geschat op 50 miljoen dollar. Zo is het voordelig om saffraan meerdere jaren fris in een luchtdichte houder te houden. Waarom is hij zo duur, zal je vragen? De teelt en de oogst worden nog steeds uitgevoerd zoals het in de oudheid was: met de hand. Oudere vrouwen van het dorp zijn meestal toevertrouwd aan deze taak. Ongeveer 4500 krokussen zijn nodig om een ounce (28 g) saffraanspice te maken.  

Door de hoge kosten wordt saffraan door vervalsers van andere bloemen dan van krokussen geprodcueerd. Als u saffraan wilt kopen, doe het dan in gespecialiseerde winkels om ervoor te zorgen dat het ook saffraan is.

Gezondheidsvoordelen van saffraan

 

Een portie van saffraan is ongeveer een halve theelepel of zelfs minder. Om de voedingswetenschappelijke aspecten van deze fascinerende kruid te bepalen, gebruikt men een ons (28 gram). Het mangaangehalte bedraagt ​​400% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Voor vitamine C is het 38%, magnesium 18% en ijzer 17%. Kalium en vitamine B6 bevatten 14%. Mangaan helpt om de bloedsuiker te regelen, het metaboliseert koolhydraten en neemt calcium op. Het helpt ook het weefsel, de botten en de seksuele hormonen om fit te blijven. Daarnaast bevat Saffraan meer dan 150 sporenelementen, waaronder bijvoorbeeld picrocrocin, dit is de stof die verantwoordelijk is voor de sterke smaak. Safranal brengt saffraan zijn kenmerkende geur.

 

Crocin die de intense oranje kleur geeft, is een indicatie van de medische kwaliteit van deze kruiden. Zijn krachtige carotenoïden en antioxidanten kunnen het lichaam beschermen tegen vrije radicalen.


Voedingstabel

Een portie saffraan (1 ons = 28 g) bevat:

Calorieën                    87

Koolhydraten              18 g

Eiwitten                      3 g

Ballast                        1 g

 

Studies over saffraan

Veel testmodellen hebben aangetoond dat saffraan-extract tumorgroei kan remmen of vertragen. Vergelijkbare experimenten hebben dit ook aangetoond bij huidkanker. Verschillende studies hebben aangetoond dat saffraan ook een veelbelovend middel kan zijn om de bijwerkingen van cisplatine (een vroeger vaak gebruikt kanker drug), inclusief niertoxiciteit te verminderen.

In een andere studie werd saffraan onderzocht voor de effecten ervan op aluminium toxiciteit en er  bleek dat de symptomen, zoals geheugenverlies en neurologische stoornissen aanzienlijk zouden kunnen omkeren. De wetenschappers concluderen dat saffraan "neuroprotectief potentieel in toxiciteit" heeft.

0
0
0
s2sdefault