Rabarber

Waar is rabarber goed voor?

Botanische naam: Rheum Palmatum

Beschrijven kan men de rabarber het beste zo: het heeft lange, slanke grasgroene of rode stelen en aan het einde bevinden zich grote groene bladeren. Het is als groente en niet als fruit geclassificeerd. Alleen in amerika wordt de rabarber sinds 1947 als fruit beschouwd.

Rabarber stamt uit het jaar 1600 uit Siberie en de Himalaya. In het jaar 1800 werd deze naar noordamerika en europa gevoerd, door Frankrijk en Nederland kwam de rabarber naar Engeland. In het midden van het jaar 1900 werd de rabarber maar Duitsland ingevoerd.

Voor de meeste mensen is rabarber ondragelijk zuur, maar zijn inhoudsstoffen maken het een gezonde groente. Men kan rabarber met talrijke levensmiddelen combineren en bij veel gerechten toevoegen. Rabarber wordt vaak geserveerd en op verschillende manieren bereid. Er bestaan recepten met rauwe rabarber, maar gekookt en gezoet wordt het een lekker nagerecht. Voor een optimale gezonde voeding, zal men de rabarber zo weinig mogelijk zoet maken.

Gezondheidsvoordelen van rabarber

De vezels van rabarber zijn een gezond handelsmerk. In de Chinese geneeskunde worden ze gebruikt bij maagklachten en constipatie. Rabarber kan men bij koorts en om een zwelling te verminderen gebruiken, wanneer men het gebruikt als een enveloppe. Rabarberbladeren zijn door de hoge mate van oxaalzuur giftig.

Iedere portie rabarber biedt 45% van de dagelijkse benodigde hoeveelheid aan vitamine K aan, wat een gezonde bottengroei ondersteunt. Het kan neutrale schade aan de hersen en zelfs tot op het punt van preventie van alzheimer beperken. Het bevat vitamine C tegen infecties. Samen met vitamine A, is het een sterke, natuurlijke antioxidant voor een goede huid en slijmvlies, goed gezichtsvermogen en biedt beschermind tegen long- en mondkanker. Rabarber beschikt over goede toevoegingen zoals Foliumzuur, riboflavin, niacine, B-vitaminen en pantothenzuur. Het is ook een goede mineraalbron, daarbij hoort 32% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan mangaan per portie. Hetzelfde geldt voor ijzer, kalium en fosfor. Terwijl vele denken dat melk de calciumbron is, bevat een portie gekookte rabarber evenveel calcium. In feite staat rabarber, samen met spinazie en zalm op de lijst van meeste calcium.

 

Voedingsstoffen tabel prei:

Een portie rode, gesneden rabarber (122 g) bevat:

Calorieen

26

Koolhydraten

6 g

Eiwit

1 g

Suiker

1 g

Ballaststoffen

2 g

 

 
0
0
0
s2sdefault