Waar is prei goed voor?

Botaniche naam: Allium porrum ampeloprasum

De prei, ook wel bekend als ‘leek’ stamt uit het Middellands zeegebied en wordt uit het wilde akkerbouw bewerkt. Al sinds de oudheid eten mensen prei als zachte groenten. Keizer Nero gaf de voorkeur aan prei vanwege zijn mosterdolie. Vanuit Italie bereikte de prei in de middeleeuwen, centraal Europa. In het oude Germaanse was deze prei zelfs heilig.

Prei is een zachtere kruiden dan zijn verwanten, de uien, sjalotten en knoflook. Prei heeft zijn eigen onmiskenbare smaak. Het is een krachtige plant die circa 60 tot 80 meter hoog wordt en ziet net zo uit als een uienplant. De lanzettenvormige preibladeren zijn 1 tot 5 cm breed. Deze bezit geen uien, maar een knol. Aan deze bevinden zich korte wortelen. Vandaag de dag wordt prei heel diep in de aarde van de tuin gezaaid, om hem te beschermen van zonnestralen. Op deze wijze blijven de stelen wit en mals, wat als effect een voortreffelijke smaak geeft.

Gezondheidsvoordelen van prei

Wanneer prei klein gesneden wordt, beginnen de antioxidanten omgezet te worden in allicine. Allicine bevat een grote hoeveelheid van eigenschappen die voor het lichaam zeer belangrijk zijn. Er zijn antibacteriele, antivirale en antifungale activiteiten, die voor de vermindering van Cholesterol verantwoordelijke zijn. Deze verhinderen ook de groei van schadelijke enzymen in levercellen. Verder bevat prei ook een gezonde hoeveelheid aan foliumzuur, die voor de verdeling van cellen noodzakelijk zijn. Inhoudsstoffen zoals Niacine, riboflavin, magnesium en thiamine zorgen voor gezonde botten. Ijzer en mangaan zijn spoorelementen. De zwavelverbinding Propanthial-S-Oxide zorgt voor de typische smaak en geur van de prei.

Een verder groot voordeel is de vitamine K, dat 52% van de dagelijkse hoeveelheid bevat en de vitamine A, dat meer als 29% van de dagelijkse hoeveelheid bevat. Een toerijkende toevoer tijdens de zwangerschap kan ervoor zorgen dat er geen neurale buisdefecten optreden bij pasgeborene.

 

Voedingsstoffen tabel:

Een portie gesneden prei (89 g) bevat:

Calorieen

54 kcal

Koolhydraten

13 g

Eiwit

1 g

Suiker

3 g

Ballaststoffen

2 g

Natrium

18 mg

 
0
0
0
s2sdefault