Papaya

 

Waarvoor is papaya goed?

Botanische naam: Carica Papaya

De thuisbasis van de papaya zijn de kusten van tropisch Amerika. Aan het begin van de 16e eeuw planten de Spanjaarden de plant in de Filipijnen en de Antillen. In Hawaii werd papaja in de 18e eeuw gekweekt en wordt tot op deze dag gekweekt.

Er zijn twee soorten papaya's: de Mexicaanse, die weegt tot 5 kg, en de kleinere Hawaiiaanse stijl die we in onze winkels zien. Papaya staat bekend om zijn zoete smaak en als 'teder' voor vlees. Het is aanvankelijk groen en ietswat bitter in smaak, later wordt het botergeel, zacht en zoet als een peer. In het midden van de papaya zijn er talloze zwarte kernen, zo groot als peperige korrels. Deze zaden kunnen worden gegeten of gedroogd en als poeder gemalen. Over de sla gespreid hebben ze een licht scherpe smaak. In papaya wordt ruw vlees verpakt om het teder te maken, maar ook het poeder en de verse sap produceert een soortgelijk effect. Onvolwassen papaya's worden in sommige gebieden van de wereld als vegetarische substituten gegeten, maar ze worden alleen gekookt aanbevolen.

Gezondheidsvoordelen van de Papaya

Papaya’s bevatten veel vitamine C. Een portie bevat 144% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit is enorm omdat ze infecties kunnen bestrijden en goede radicaal vangers zijn.

Andere vitaminen vormen 31% van de dagelijkse behoefte, zoals vitamine A die nodig is voor een gezonde huid, goede visie en voor de slijmvliezen. Het is bijzonder effectief tegen maculaire degeneratie. Papaya biedt 13% DRV in foliumzuur, overvloedige vezels en kalium die de cellen helpt om de hartslag en bloeddruk te regelen. De B-vitaminen, zoals foliumzuur, pyridoxine (vitamine B6), riboflavin en thiamine (vitamine B1) zijn stoffen die het lichaam nodig heeft maar niet zelf kan produceren. Hier heeft de papaya een belangrijke bron en draagt ​​het bij aan het metabolisme, waardoor het een goede bijdrage levert aan een gezond dieet. Papaya is een natuurlijke remedie voor veel ziekten waaronder arteriosclerose, hartziekte en reumatoïde artritis. Het helpt ook om uw ​​spijsvertering en immuunsysteem gezond te houden. Bovendien bevat papaya ook  flavonoïde bèta-caroteen. De studies hebben aangetoond dat het effectief is tegen long- en mondkanker.


Papaya bevat 212 aminozuren en verschillende enzymen waaronder papain, een proteolytisch enzym die helpt bij ontstekingen op de maag, bij zwellingen en bij koorts dat na een operatie kan ontstaan.

Papaya helpt eiwitten sneller te verteren. Dit is effectief bij de behandeling van zweren en kan zelfs de reliëf van het prikkelbare darm syndroom beïnvloeden.


Voedingsstoffen:

Een kopje met papaya in blokjes (140 gram) bevat:


Calorieën                                         55  g
Koolhydraten                                   14  g
Eiwitten                                           1   g
Suiker                                             8   g
Vezels                                             3   g

 

Studies over papaya

Onderzoekers vinden in een analyse dat Papaya curatieve eigenschappen heeft, die bijzonder gunstig zijn voor diabetespatiënten.
Een andere studie toont antibacteriële eigenschappen, dat de papaya enzym papain gunstig is voor het ontsmettingseffect van wondverzorging.

 

 

0
0
0
s2sdefault