Mango

Botanische Naam: Mangifera Indica

Mango's zijn een oude vruchtensoort en zeer populair in de wereld en wordt daarom ook  'De Koning van de Vruchten' genoemd. Zij behoren tot dezelfde tropische plantenfamilie als de pistachenoten en de cashewnoten waarvan de bomen tot 100 meter hoog kunnen worden.

Mango’s zijn ovaal en kunnen tot 15 cm lang worden. In het midden hebben ze een grote pit. Als de mango’s rijp zijn hebben ze een goud geel achtige kleur, soms met groene vlekken. Het vruchtvlees van de mango is zeer zoet, vers en sappig en een heel klein beetje pittig. Mango’s kunnen goed gebruikt worden voor gerechten.

De meeste mango’s worden in de USA geconsumeerd maar ze worden in Mexico, Ecuador, Peru, Brazilië, Guatemala en Haïti geproduceerd.

Als je mango’s gaat kopen moet je niet op de kleur letten maar op hoe hard de mango is. Als je ze gemakkelijk zacht indrukken kan dan zijn de mango’s perfect rijp. Als ze nog wat hard zijn dan kan men ze op kamertemperatuur een peer dagen laten liggen. Zo worden ze zachter en zoetiger. Om het rijpingsproces te versnellen, kun je de mango’s in een bruine papieren zak zetten en het regelmatig controleren. Goed gerijpte mango’s kunnen ongeveer 5 dagen bewaard worden. Als je de mango schilt en in kleine stukjes snijdt kunnen ze maximaal 6 maanden luchtdicht bevroren worden.

Gezondheidsvoordelen van Mango’s

Een kopje Mango’s heeft 100 calorieën. Deze hoeveelheid bedekt 100% van de dagelijkse behoefte aan vitamine en 35% van vitamine A. Dit zijn belangrijke criteria voor een gezond immuunsysteem, vorming van collageen, voor de botgroei, voor het gezond houden van de slijmvliezen en om te huid te bevorderen. Klinische tests tonen aan dat mango’s helpen om uw lichaam te beschermen tegen long- en mondkanker. Bovendien heeft de mango meer dan 20 verschillende vitamines en mineraalstoffen maar ze hebben ook flavonoïden zoals beta-caroteen, alphacarotene en beta-cryptoxanthine, ze helpen vitamine A om antioxidanten te bestrijden en hebben beschermde eigenschappen voor de slijmvliezen en huid.

Het verbruik van natuurlijke vruchten die rijk zijn aan carotenoïden, zoals mango's, helpen om het lichaam te beschermen tegen longkanker en mondkanker. Het kalium in mango’s is een goede manier om de hartslag en de bloeddruk te controleren. Vitamine B6 (pyridoxine) is voor GABA (een remmende neurotransmitter), die nodig is voor de productie van hormonen in de hersenen. Het controleert ook het homocysteïne niveau in het bloed, dat schadelijk is voor de bloedvaten en een beroerte veroorzaken kan.                                                                                                                                     Voor de productie van rode bloedcellen is er koper een co-factor, die nodig is voor veel levensbelangrijke enzyme.

Een kopje mango voldoet met 12% aan de dagelijkse voedingsvezels die je lichaam niet alleen helpt maar ook de tijd verkort dat je darm nodig heeft om afval te verwerken, hierdoor wordt de kans op darmkanker vermindert. In klinische studies heeft de mango aangetoond dat ze kanker in de borst, prostaat en leukemie kan beschermen. Verschillende studies suggereren dat de polyphenol antioxidanten in mango's bescherming bieden tegen borst- en darmkanker.

Voedingstabel mango

Een kopje mango (165 g) bevat:

 

Calorieën                         100 g

Koolhydraten                     25 g

Proteïne                             1 g

Suiker                              22 g

Vezel                                 1 g

 

0
0
0
s2sdefault