Kokos

Waarvoor kokosnoot goed is

Botanische naam: cocos nucifera

Kokosnoten groeien aan kokospalmen, die over de 20 meter kunnen worden. Deze kun je vinden in tropische gebieden en leveren bewoners sinds een paar duizend jaar eten, hout voor het bouwen van hutten, het maken van matten en manden, materiaal, om muziekinstrumenten te maken, brandstof en olie. 8% van de plantaardige olie wint men uit de kokosnoot. Voor de bewoners van de landen rondom de stille oceaan hebben kokospalmen nog een bijzondere waarde, namelijk als geneesmiddel.

De kokosnoot is voor bijna een derde van de mensen een etenswaar. Voor de westelijke wereld is het een exotische vrucht. Voor experten is het niet alleen dat, als noot met een zaad is dit een steenvrucht.

Al sinds de jaren honderd is de kokosnoot een sterk geneesmiddel voor misselijkheid, Uitslag, koorts, oorpijn, keelpijn, bronchitis, nierstenen, zweren, astma, syfilis, oedeem, tandpijn en luizen. Zo wordt het traditioneel. En dit is maar een korte lijst. Terwijl kokosnoot een basis vormt voor alle gerechten in thailand, word kokosolie meer en meer in de verengide staten gebruikt.

Gezondheidsvoordelen van kokosnoten

De moderne geneeskunde heeft in kokosnoten verdere voedingsvoordelen gevonden: kokosnoten zijn met natuurlijke steriele elektrolyten beladen, die de pH waarde en spierfuncties aanvoeren. Ze hebben een hoog vezelgehalte doordat het verzadigingsgevoel langer aanhoud en de spijsvertering regelt. Ze zijn rijk aan laurinezuur, die zich in Monolaurin omzet. Monolaurin is een stof die in moedermelk te vinden is en het immuunsysteem van baby’s aansterkt. Onderzoek heeft veel gedaan om deze eigenschap van Laurinezuur te versterken en te verbeteren. Ze hebben een hoog aandeel van Mangaan, kalium en fosfor.

 

Voedingsstofen tabel:

Een portie kokosnoot (28 g) bevat:

Calorien

99

Koolhydraten

4 g

Vet

9 g

Ballastoffen

3 g

Suiker

2 g

Eiwit

1 g

Natrium

6 mg

 

0
0
0
s2sdefault