Gember

Botanische naam: 

Gember, ook wel bekend als gemberwortel is een ondergrondse rhizoom. Het ziet een beetje vreemd uit, de wortel lijkt op een kleine ronde bruine cactus. Maar de geur is lekker scherp en de smaak uniek, het doet denken aan citrus met zure noot.

Gember is al duizenden jaren gewaardeerd voor zijn medicinale en culinaire eigenschappen. Het is een veelzijdige aanvulling op soepen, sauzen, marinades en een aantal andere gerechten, zoals gebakken appels of geroosterde groenten. Typisch en heel natuurlijk is een kopje thee, waarvoor gember in dunne plakjes gesneden en gekookt wordt, het is aangenaam in smaak en heeft rustgevende eigenschappen.

Verse Gemberwortel is optimaal voor smaak, kwaliteit en voedingswaarde. Gemberpoeder is er een uitstekend alternatief voor en het blijft gedurende het hele  jaar gekoeld.

Gezondheidsvoordelen van gember

Gember is een goede bron van vitamine C, magnesium, kalium, koper en mangaan. Het bevordert de vrijgave van darmgassen en wordt gebruikt als kruidengeneeskunde voor flatulentie. Het werkt tegen krampen, ontspant en verzacht de darmen. Gember kan maagstoornissen regelen door te helpen bij braken en misselijkheid, en bij malaise in diarree.

Als gember als thee wordt gebruikt, dan komt de samenstelling van gingerol en protease die een een opwindende kalmerende warmte geeft dit kan een positief effect op het hart en voor de circulatie hebben.

Gember vermindert ook de bijwerkingen van chemotherapie, zoals duizeligheid, misselijkheid, braken, zweten en kou. Uit onderzoek blijkt dat gember bescherming tegen artritis en verschillende vormen van kanker kan zijn, zoals ovarium-, colorectale-, long- en borstkanker.


Voedingswaarde tabel:

Een kopje gember (104 g) bevat:

Calorieën                         22 g
Koolhydraten                     5 g
Proteïne                            1 g
Vezel                                1 g

Onderzoek toont dat het gebruik van gember effectief is bij maagdarmpijn, dyspepsie en esofageale ontsteking. Gember is ook een veelbelovende kandidaat voor de behandeling van borstkanker. De verbindingen van de gemberwortel zijn een gift tegen kankercellen en kunnen dus voor kankerpreventie worden gebruikt.

Studies hebben ook gevonden dat gember de proliferatie van een longkanker cellijn neutraliseert en remt, wat een veelbelovend chemopreventief effect tegen longkanker kan zijn.

0
0
0
s2sdefault