Dadels

Waarvoor zijn dadels goed?


Botanische naam: Phoenix dactylifera

Hoewel dadels erg vreemd uitzien zijn door hun gerimpelde bruine uitstraling, zijn ze nog steeds aangenaam om te eten. Zij behoren tot de favorieten.

Dadels behoren tot de steenvruchten, omdat ze een harde kern hebben. De dadelpalmen die deze prachtige vruchten dragen, werden aan het einde van de 17e eeuw door Spaanse missionarissen naar de Amerikaanse westkust gebracht.

Wereldwijd zijn dadels populair als azijn, chutney, pasta voor gebak, smaken en als geroosterde zaden. De knoppen van de palm, het palmhart, zijn heerlijke aanvullingen bij salades.

Gezondheidsvoordelen van dadels

Dadels bevatten veel mineralen, vitaminen en gezondheidsbevorderende voordelen. Ze zijn ook gemakkelijk verteerbaar, dit is een voordeel voor het lichaam.

De voedingsvezels in dadels zijn goed voor de darmflora en helpen bij het absorberen van de LDL (slecht cholesterol). Daarbij helpen ze ook om stoffen te binden die kankerverwekkend zijn. Dadels bevatten B-vitamines, zoals caroteen, luteïne en zeaxanthine, die een optimale lichtfilterfunctie in het netvlies geven en ze beschermen tegen maculaire degeneratie.


Daarnaast bevatten dadels vitaminen A en K. Vitamine A beschermt de ogen, onderhoudt gezonde huid, slijmvliezen en beschermt zelfs de longen en mond tegen kanker. Tannines, de flavonoïden zoals polyphenol antioxidanten zijn in staat om infecties te bestrijden en ontsteking te voorkomen. Vitamine K is een bloedstolsel en voorkomt overmatige bloedingen (anti-hemorragisch).

Koper, magnesium, mangaan, vitamine B6 (pyridoxine), niacine, pantotheenzuur en riboflavine zijn ook aanwezig in dadels en hebben hun eigen unieke, preventieve en curatieve functies. Samen helpen deze factoren je lichaam om koolhydraten, eiwitten en vetten te metaboliseren.

Dadels in mate genomen kunnen veel voordelen voor de gezondheid hebben, zoals de bescherming van cellen tegen vrije radicalen en ze helpen ook een beroerte, coronaire hartziekten en de ontwikkeling van de dikke darm, prostaat-, borst-, endometrium, longkanker en alvleesklierkanker te voorkomen.

Voedingswaarde tabel:

Een portie (28 g) een ontpite dadel bevat:

Calorieën                                 78          
koolhydraten                         21 g
suiker                                   19 g
eiwit                                      1 g
ruwvoer                                 2 gEen studie over dadels heeft aangetoond dat ze een groot gezondheidsvoordeel hebben. B15 mineralen en selen helpen bij kanker voorkomen en het immuunsysteem versterken. 23 soorten aminozuren, onverzadigde vetzuren zoals palmitoolzuur, oleïnezuur en linolzuur zijn belangrijke voedingsstoffen die de dadels bevatten en gezond maken.

0
0
0
s2sdefault