Verse appels

Appel

Een bekende Engelse uitspraak is “An apple a day keeps the doctor away” dit vertaalt zich naar een appel per dag houdt de dokter weg. Dat is niet voor niets, want de appel heeft allerlei gezondheidsvoordelen.

Appel staat voor vruchtbaarheid, seksualiteit, leven, kennis en rijkdom en is al in millennia genoemd in sprookjes en mythen.

De Botanische naam van appel is Malus domestica. De oorsprong van de appel is in Mesopotamië. Alleen in de VS zijn er ongeveer 2500 rassen van de appel, wereldwijd zijn het er 7500. In Duitsland bestaan er ongeveer 1500 soorten, waarvan 60 van belang zijn.

Appels zijn fris, zoet, gezond, sappig en zeer veelzijdig. Of het nu gaat om een snack tussendoor of om heerlijke recepten, ze zijn een van de meest populaire fruitvariëteiten en voedingsmiddelen.

 

Waardevolle gezondheids ingrediënten

Appels zijn rijk aan vitamine C en A. Dit maakt ze een antioxidant die vrije radicalen aanvallen en ze  helpen ook bij het weerstaan van infecties die ontstekingen veroorzaken. Het eten van appels met schil heeft een kiemdodend effect en versterkt het immuunsysteem. Ze zijn hoog in vezel en voorkomen de absorptie van het (slechte) cholesterol LDL. Ze zijn ook een goede bron van B-vitaminen, zoals riboflamine (vitamine B2), thiamine (vitamine B1) en pyridoxine (vitamine B6). Deze samen geven enzymen vrij om het metabolisme en andere vitale functies in het lichaam te ondersteunen. Appels bevatten meer dan 30 verschillende mineralen zoals ijzer, koper, zink, fosfor, calcium en kalium.

Voedingswaarde:

In een kopje (125 g) klein gesneden appels met schil zijn inbegrepen:

Calorieën                                  65
Water                              106,25 g
Eiwit                                     0,4 g
Natrium                                   1 g
Vet                                       0,5 g
Ruwvoer                                3,0 g
Koolhydraten                          17 g
- Waarvan suiker                     13 g       
- Vezel                                 1,25 g

 Vitamines en mineralen:

Vitamine C

15 mg

Calcium

8,75 g

Magnesium

7,5 mg

Kalium

180 mg

 

Studies over de appel

Uit een studie blijkt dat de flavonoïden en nitraten in appels kunnen beschermen tegen hart- en bloedsomloopziekten. Ze regelen de bloedstroom door de bloeddruk te verlagen en de endotheelfunctie te verbeteren. Flavonoïden zijn een van de belangrijkste natuurlijk voorkomende secundaire gewassen in groenten, fruit en eetbare planten.

Ook is onderzoek gedaan naar een verband tussen consumptie van appels en een verminderde risico voor bepaalde vormen van kanker. Er is bijvoorbeeld gebleken dat antioxidatieve activiteiten vrijkomen met name bij darmkanker, als gevolg van het hoge gehalte aan flavonoïden. Appels die met schil worden gegeten bevatten meer antioxidanten dan elk ander voedsel. Geen een ander fruit beïnvloedt de darm zo positief als appel.

Gezond appel recept: appel, noot, ontbijtgranenalade

Ingrediënten:

• 1 kop gekookte wilde rijst
• 1 kop gekookte bruine rijst
• 1 kop gekookte gerst
• 2 grote Granny Smith appels geschild en gesneden
• ½ kop geroosterde walnoten, grof gehakt
• 2 ribs selderij, gesneden in dunne plakjes
• 1 kleine wortel, geraspt
• ⅓ Cup rozijnen
• ½ kop gehakte verse dille
• ½ kop yoghurt
• 3 eetlepels citroensap
• Zeezout en vers gemalen peper voor kruiden

Procedure:

Meng alle ingrediënten in een grote kom voeg de yoghurt en citroensap toe en kruid het met zout en peper.
Voor 4 porties.

 
0
0
0
s2sdefault