Ananas

Waavoor is de ananas goed?

Oorsprong van de ananas: thuis in Brazilië

De ananas fruit stamt uit Paraguay en Zuid-Brazilië van de ananasplant. Vandaaruit bereikte ze Midden-Amerika en West-Indië. Christopher Columbus maakte naar verluidt in 1493, in Guadeloupe kennis met de exotische vruchten toen de inheemse bevolking hem ananas gaven als welkomstgeschenk. De verspreiding van ananassen over de hele wereld werd verzorgd door de Portugezen, die hen in het midden van de 16e eeuw naar India brachten. In de 19e en 20e eeuw groeiden vooral Fransen en Engelsen het fruit in kassen. Toen de hele Caribische ananasplanten in de 19e eeuw naar Europa werden verscheept, kwamen ze in grotere hoeveelheden beschikbaar en werden ze betaalbaarder.

Ananas is niet alleen gezond, het werkt ook voor de externe schoonheid. Als we verse ananas op onze huid laten werken, kan het zo zijn dat zon- en ouderdomsvlekken verminderd worden of zelfs helemaal verdwijnen. Sommige schoonheidsproducten bevatten ananasenzymen, die dode huidcellen oplossen en de huid er jong en fris laten uitzien.

Een aanrader is een gezichtsmasker gemaakt van het vruchtvlees van de ananas. Het moet twintig minuten intrekken en daarna worden afgespoeld met koud water, wat de droge huid en rimpels zeer goed ondersteunt. 

Na het snijden van de ananas is het naast het eten ervan ook lekker om er een smoothie van te maken. 

Ananas – voedingstabel

Per 100 gram

Calorieën 50
Vetgehalte 0,1 g
Verzadigde vetzuren 0
Meervoudig onverzadigde vetzuren 0
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 0
Cholesterol 0
Natrium  1 mg
Potassium 109 mg
Koolhydraten 13 g
Vezel  1,4 g
Suiker 10
Eiwit 0,5 g

 

Vitamine A 58 IU Vitamine C 47,8 mg
Calcium 13 mg Ijzer 0,3 mg
Vitamine D

0 IU

Vitamine B6 0,1 mg
Vitamine B12 0 µg Magnesium 12 mg

 

0
0
0
s2sdefault