Aardbeien

Botanische naam: Fragaria

Aardbeien horen bij de soort roosplanten en zijn al sinds de steentijd een voedingsmiddel voor de mensen. Inmiddels zijn er al 1000 soorten aardbeien en het worden er steeds meer.

Aardbeien bevatten veel vitamine en mineralen, ook al bestaan ze uit 90% water. Als je al alleen 100 gram aardbeien eet per dag, dan voldoe je al met 90% aan de dagelijkse vraag naar vitamines en mineralen. De vitamine C versterkt het immuunsysteem, foliumzuur en ijzer is effectief tegen bloedarmoede. Belangrijke mineralen zoals calcium hebben een positieve werking op botten en voorkomen osteoporose. Magnesium en kalium hebben voordelen voor het hart.  Jicht- en reumatische klachten kunnen worden verminderd door het gehalte aan salicylzuur. De fenolzuren van de aardbei bevatten secundaire gewassen die arteriosclerose en kanker voorkomen. In het kort: aardbei is gezond. 

Door de lage voedingswaarde van de aardbei met ongeveer 32 kcal per 100 g, is het ideaal om het te gebruiken als “slankmaker”, wanneer u de aardbei puur eet, dus zonder suiker of iets anders toe te voegen. U kunt wel bijvoorbeeld honing toevoegen om ze zoeter te maken. In de zomer zijn ze ideaal om uw menu mee uit te breiden en ze dragen meteen bij aan een gezond dieet.

 

Voedingswaarde tabel    

Een grote portie aardbeien (250 g) bevat:

Calorieën                                             80 g

Water                                                225 g

Vet                                                       1 g

Foliumzuur                                        40 μg

Vitamine C                                   162,6 mg

Calcium                                         62,6 mg

Magnesium                                    37,6 mg

Kalium                                         367,5 mg

Aardbeien zijn vanwege hun watergehalte gevoelig voor druk. Dit houdt in dat ze zo vers mogelijk geoogst worden en zo snel mogelijk gebruikt moeten worden. Daarom is de lokale aardbei, die in zijn eigen tuin groeit of die door de vele producenten in markten wordt aangeboden, de beste keuze. Pas als de vruchten helder rood zijn, zijn ze volwassen en hebben ze de optimale smaak bereikt. Het wordt aangeboden om ze niet in de koelkast te plaatsen, maar het laten invriezen is voor een paar maanden mogelijk. Om ze te kunnen invriezen moet men de aardbeien op een dienblad verspreiden en ze zo individueel bevriezen. Vervolgens luchtdicht verpakken. U moet ze ook goed wassen om het aroma te beschermen. Daarna moet u ze voorzichtig drogen. Nu kunnen ze worden gebruikt voor allerlei soorten desserts, salades en taarten.

 

0
0
0
s2sdefault